O skupini

Skupina proizvajalcev ekološkega sadja je bila sprva združenje šestih slovenskih ekoloških kmetij. Dandanes pa se je sadjarjem pridružilo še več pridelovalcev zelenjave in drugih proizvodov. Povezujemo se z namenom organiziranega nastopa na trgu, zmanjševanja stroškov transporta, boljših nabavnih pogojev in zagotavljanja dolgoročne stalne ponudbe kakovostnih ekoloških pridelkov in izdelkov s slovenskih kmetij.

Običajno se sezona jabolk prične sredi avgusta, ko lahko ponudimo jabolka odpornejših ekoloških sort Piros, Redfree in Sansa. Zgodnim sortam v naših sadovnjakih sledita sorti jesenskih odpornih sort Opal in dobro poznan Topaz. Slednji se na trgu pojavlja tudi iz neekoloških nasadov zato kupcem priporočamo, da so pozorni na evropski ekološki logotip, ki je zagotovilo, da so jabolka pridelana v skladu s pravili za ekološko pridelavo. Sezono ekološkega sadja zaključujemo s zimsko sorto Goldrush. Drugo ponudbo zagotavljamo v obdobju sezone za posamezen pridelek in izdelek. Testenine in jajca so v ponudbi celo leto.

Po nekaj letih ekstremno slabih vremenskih razmer, ko je naše nasade prizadela spomladanska pozeba in suša v letu smo imeli v letu 2013, 2014 in 2015 solidno leto in smo našim strankam jabolka dobavljali do aprila, maja prihodnje leto. Trem solidnim letom sledita dve katastrofalni pozebi v 2016 in 2017. V letu 2017 je pozebla celotna Slovenija (pridelka je mogoče 3%) in domačega slovenskega ekološkega sadja ne bo moč dobiti.

Društvo Skupina proizvajalcev ekološkega sadja je v sodelovanju med ekološkimi kmetijami oblikovala tržno usmerjeno blagovno znamko za ekološke proizvode slovenskega porekla “Bio s kmetij”, kjer poudarjamo, da so naši pridelki in izdelki, poleg tega, da so ekološki, pridelani oz. izdelani na slovenskih ekoloških kmetijah.